Lezen=op avontuur, wegdromen, zelf de regisseur zijn……

Mijn hele leven lang ben ik al dol op boeken. Als klein meisje vond ik het heerlijk om te verdwijnen in de wereld van het verhaal. De 5 detectives, de olijke tweeling, Pitty, de Kameleon, Pinkeltje, alle kinderboeken van Roald Dahl…. heerlijk lezen! Op gekruld in de hoek van de bank, stiekem onder het dekbed met een zaklamp, want oh het was zo spannend!

Op de pabo vond ik Nederlandse les best leuk wanneer het over voorlezen en verhalen vertellen ging. Vertellen is wel een stuk lastiger, we mochten zelf een verhaal maken en deze aan de klasgenoten voorlezen. En een stukje uit je lievelingsboek: dat was de GVR: ik heeft honger!!!!
Het lastige met voorlezen later voor een klas was het onthouden van de stemmetjes…. ha ha ha, less is more……
Wat een feest dat de Harry Potter boeken uitkwamen! Heerlijk om te lezen en uit te kijken naar het volgende boek! Alle personages had ik in mijn hoofd uitgedacht….. Alleen mijn dementor zag er heel anders uit dan de dementor in de film, beetje jammer…..
Bij Remo en Joey las ik ook altijd graag voor…. vooral Dikkie Dik aan zee. Dan deden we de wind na met hard blazen en gingen met ons hele lijf de golven nadoen.
Nu bij de kleuters is voorlezen ook een feest, alle dieren die in een boek voorkomen moeten nagedaan worden, de weersomstandigheden beelden we uit met onze handen, lijf, geluid.  Ook heel leuk om op de tafel te staan wanneer iemand in het verhaal ergens afspringt….. Ook helpen zoeken en roepen is leuk in een boek.

Lezen brengt je in een andere wereld en het fijne is dat je zelf de regisseur bent van het verhaal. Je kan in je fantasie bij bloederige thrillers zelf de hoeveelheid bloed bepalen,  hoe eng het verhaal is…. of hoe mooi de omgeving is, welke dieren er in het bos rondlopen, etc etc. Wanneer een boek uitgebracht wordt als film ben ik vaak blij dat ik de boeken al gelezen heb en mijn eigen “personages” heb kunnen bedenken. Soms valt de casting een beetje tegen, of laten ze belangrijke stukken uit een verhaal weg.
Millennium van Stieg Larsson in het Zweeds was de eerste verfilming van een boek waarbij de acteurs echt perfect waren!!!

Lezen is  voor mij ook op reis gaan, wanneer ik echt op vakantie ben verlang ik na 10 dagen weer naar mijn eigen thuis, gewoon lekker met mijn eigen spulletjes om me heen.
Via lezen kan ik reizen  vanuit mijn luie stoel. Heerlijk naar plaatsen en gebieden die op de aardbol niet te vinden zijn. Dingen kunnen doen die ik in het echte leven niet kan.
Soms als een boek uit is voelt het als een soort van afscheid…. vooral wanneer er geen extra delen meer uitkomen!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *