Laat kleuters lekker kleuter zijn

Er komen ook meer geluiden dat het kleuteronderwijs anders moet. GELUKKIG!!
Op mijn school zijn we weer back to basic aan het gaan. Spelen als een doel, In spel zit alles!! Sociale vaardigheid, rekenen, taal, inzicht, begrip, planning…. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de klas aantrekkelijk is, dat de thema’s aanslaan.
Elke maand doen we in de onderbouw ons best om weer een mooi thema neer te zetten. Gobaal maak ik een rooster voor 4 weken waarin een bepaald aanbod staat mbt rekenen/taal/DeVreedzame School/godsdienst/Beweeg Wijs/beweegspellen/knutselideeën.
Maaaaaaaarrrrrrr na de eerste week kan mijn rooster op bepaalde vlakken aangepast worden. Wanneer iets niet aanslaat ga ik kijken welk spel er WEL is, wat sluit aan bij hun belevingswereld?

Doordat we een aparte groep 1 en 2 hebben is het mooi om te zien dat de groep 2 kinderen een hele andere interesse hebben dan de groep 1. We bieden hetzelfde thema met dezelfde ingrediënten, ,maar we laten de kinderen de richting bepalen.
Vorig thema: gezondheid en voeding> In groep 2 leefde het doktertje spelen en onderzoeken. Recepten uitschrijven, met de stethoscoop luisteren.
In de winkel kon gezonde voeding worden gekocht om snel weer beter te worden (met geld betalen, geld teruggeven)
In groep 1 hadden we een groentenkraampje en bij de grote ligbank was de dokterskoffer voor de zieke kinderen of de zieke beer.
Nou die dokterskoffer was één dag interessant….. de groentenkraam met de kassa en het geld, dat was je van het!!! En waar groep 2 geld betaalde en terugkreeg, kreeg je in groep 1 bij aankoop van je producten geld toe!!!

Elke dag is gewoon een feestje, juf krijgt alle diadeems te passen, want ja zelf heeft ze geen regenboog unicorn diadeem liggen. Die oorwarmers van Minnie Mouse staan ook leuk op juf d’r hoofd. Oh juf heb jij écht zelf een Elsa vlecht van je vriendin gekregen?? jazeker….

En we bewegen lekker veel! Bij het voorlezen van een boek is het superleuk om mee te blazen wanneer er een harde wind of storm voor komt. Bij een draak die hard niest doen wij ook even een luide nies. Stilzitten in groep 1 is heel lastig…. we willen bewegen en ontdekken!!

Ben je moe? Wil je even bijtanken? Dan ga je lekker even op de bank liggen. Meestal zijn ze na 5 minuten weer opgeladen of er liggen ineens 5 kinderen op de bank en neemt er 1 de rol van mama op zich die aan de kinderen gaat voorlezen. Boek op schoot, vertellen wat je op de plaatjes ziet en het boek regelmatig laten zien……

We hebben schoolfruit 3 dagen in de week en de andere dagen nemen de kinderen zelf fruit mee. Het fruit delen we met elkaar. In plaats van die ene appel die jij mee hebt genomen eet je een stukje appel, een stukje banaan, een stukje peer, kiwi, ananas, mandarijn of wat er ook op de schaal ligt.
Iedereen mag om de beurt 2 stukjes fruit van de schaal pakken (kunnen ze weer even bewegen). zittend eten, als je mond leeg is pak je een nieuw stukje fruit. Ook hebben de helpende handjes (2 kinderen mogen een hele week naast juf in de kring en hebben dan de taak om te helpen bij de fruitkring en mogen het kiesbord netjes maken en de pijl van de dagritme kaarten verplaatsen) een belangrijke taak. Eerst vond ik het maar niks, maar inmiddels hebben ze door hoe je de kan vasthoudt, ze mogen de waterbekers van de kinderen vullen en uitdelen. Knoei je water? Dan pak je een doekje en maak je het schoon. En wat zijn ze trots!! Ze kunnen het prima! Als er een beker omgaat: jammer! snel een doekje pakken en zelf oplossen!! Ehen iedereen heeft zijn eigen gepersonaliseerde beker!!

Ook is knuffelen heel belangrijk. En ook dit jaar heb ik weer een echte knuffel klas. Zelfs tijdens de kring heeft er iemand spontaan zin om even een knuffel te geven. Voor je het weet heb je ze allemaal om je heen…. dan doen we een groepsknuffel,
Doordat we zo veel knuffelen is het ook gewoon om iemand die verdriet heeft te troosten, is het gewoon om iemand die je heel aardig vindt een knuffel te geven, is het fijn om te zeggen dat je iemand gemist hebt die ziek was, is het makkelijk om aardig te zijn tegen elkaar……..

Lekker kleuter zijn mag bij mij in groep 1, jezelf mogen zijn, jezelf ontwikkelen, jezelf ontdekken, binnen de afspraken en regels van de groep is er veel ruimte……