Troost, afscheid, verwerken

Op school hebben we ook regelmatig te maken met het feit dat in gezinnen mensen overlijden, opa’s, oma’s, ooms, tantes, pasgeborenen. Dan is het belangrijk om dit met elkaar op te pakken. Op mijn vorige school hebben we ooit een rouwhoekje gehad voor een leerling wiens vader overleed. Voor hem een fijne plek om even te zitten, voor de rest van de kinderen een duidelijk signaal: rouwen mag, verdrietig zijn mag, hier is er ruimte voor.

Ik was al geïnteresseerd in de processen, hoe ga je er mee om, hoe ga je met de kinderen om, welke grenzen hanteer je (je kan niet alles altijd achter verdriet stoppen, als je iets doet wat grensoverschrijdend is geldt evengoed dezelfde maatregel als altijd.

Een oud leerlinge van me ging naar creatieve therapie als rouwverwerking, wat heerlijk dat zij zonder woorden haar emoties kon uiten! En ze nam regelmatig een kunstwerkje mee naar school om te laten zien en dan aan haar de keus of alleen de juffen het mochten aanschouwen of de hele klas.
Zij mocht ook zelf aangeven of ze het fijn vond om over haar overleden moeder te praten.

Op mijn huidige school heb ik geopperd om boekjes en naslagwerk aan te schaffen om kinderen op school te kunnen ondersteunen in een rouwproces. Gelukkig heb ik via via wat boekjes aan kunnen schaffen. Nu nog in een mooie doos/koffer. Helaas hebben we een boekje al nodig gehad, maar wat fijn dat we er mee bezig zijn als steun naar de kinderen toe.

Kortgeleden zag ik op facebook een verkoop advertentie “met een wereld vol troost” een doos met handleiding, foto’s, cd’s, emotieposter etc etc. Mijn hart maakte een sprong, deze doos was voorbestemd! En ik bedacht me: ik ga me in de processen van rouw, afscheid, verlies verdiepen. Via Laudius heb ik de Life-Coach opleiding gedaan en zij hadden een mooie online cursus rouwverwerking. Meteen maar aangepakt en aan de studie.

Voor mij een hele fijne aanvulling in mijn kindercoachingspakket, want ik wil kinderen graag op weg helpen om verdriet een plek te geven. Scheiden, een overlijden, ziekte, afscheid van een huisdier, allemaal processen van rouw en verlies.

21 antwoorden op “Troost, afscheid, verwerken”

 1. Great post! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing. Randene Husein Treacy

 2. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the nice data you have got right here on this post. I will be coming again to your weblog for more soon. Cordi Free Havens

 3. Well-received to our brobdingnagian all establish and sufferable albatross in pertain to to you that created such placid. Faydra Leicester Rowell

 4. Se pot face dar trebuie oprit cu 2 zile inainte si sa treceti temporar pe alt anticoagulant daca e nevoie Amity Mitch Flora

 5. You have made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site. Ronny Rodney Lyns

 6. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the website is also really good. Dita Brendon Israeli

 7. This is my first time pay a visit at here and i am truly pleassant to read everthing at single place. Mirelle Wood Ciaphus Rica Alastair Algie

 8. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?| Celestine Lamond Runstadler

 9. Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!| Pansie Obie Siegel

 10. whoah this blogweblog is greatwonderfulfantasticmagnificentexcellent i lovei really likei like readingstudying your articlesposts. StayKeep up the goodgreat work! You knowYou understandYou realizeYou recognizeYou already know, manya lot oflots of people areindividuals arepersons are huntingsearchinglooking aroundround for this infoinformation, you canyou could helpaid them greatly. Lilli Kendricks Wit

 11. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog! Nathalia Hazel Agretha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.